Social Icons

.

luni, 31 decembrie 2012

Un An Nou cu Sănătate!




         Cu ocazia anului nou, Comitetul Director al AMP Craiova urează membrilor asociaţiei, familiilor acestora, cadrelor militare active, în rezervă şi în retragere, ,,MULTĂ SĂNĂTATE, FERICIRE, BUCURII ŞI ÎMPLINIREA TUTUROR DORINŢELOR! 

LA MULŢI ANI!

duminică, 23 decembrie 2012

Sărbători fericite și luminate!



 
 
      Acum în Ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului Comitetul Director al Asociației Militarilor PROCONCORDIA urează tuturor militarilor, activi, în rezervă, în retragere, familiilor acestora SĂRBĂTORI LINIȘTITE ADUCĂTOARE DE BUCURII, SĂNĂTATE, FERICIRE LUMINĂ ÎN SUFLET!
 
 
      LA MULȚI ANI!
 
 
      DUMNEZEU SĂ NE AJUTE ȘI SA NE ÎNDRUME PAȘII!
 
 
 
   Comitetul Director al AMP Craiova

luni, 10 decembrie 2012

Victorie!

VICTORIE!




       Asociația Militarilor ProConcordia și SCMD Filiala 1 Craiova va avea în noul legislativ al  parlamentului o VOCE.
      Dna. Cristiana Irina ANGHEL, membră de onoare a SCMD Filiala 1 Craiova a câștigat  56,82% din voturile electoratului din Colegiul 1 Senat.
       Îi dorim dnei. SENATOR ca Dumnezeu să-i dea sănătate și multă putere de muncă.
      Mulțumesc pe această cale tuturor colegilor din Asociația Militarilor ProConcordia și SCMD Filiala 1 Craiova care au crezut și cred în Dna. Senator precum și că niciun sacrificiu nu este inutil atunci când lupți pentru un ideal.

      Secretarul SCMD Filiala 1 Craiova
      Col.(r)
                George LUNGU

vineri, 7 decembrie 2012

Scrisoare deschisă CoPreședinților USL


 












FILIALA CRAIOVA S.C.M.D.                      ASOCIAŢIA MILITARILOR „PROCONCORDIA”


 Scrisoare Deschisă Copreședinților U.S.L,

         
          Consecvenţi în atitudine şi comportament faţă de alianţa USL, singura soluţie şi alternativă pentru a salva România de „ciuma portocalie”, fiind loiali şi devotaţi intereselor naţiunii române şi ale statului naţional unitar român, militarii rezervişti din regiunea sud-vest Oltenia, membri ai Sindicatului Cadrelor Militare şi ai Asociaţiei Militarilor „PROCONCORDIA”, au acţionat şi acţionează pentru mobilizarea la vot a tuturor cetăţenilor responsabili, asigurând astfel condiţiile câştigării alegerilor din data de 09 decembrie 2012.
          Încrezători în potenţialul şi capacitatea alianţei USL de a asigura condiţiile unei guvernări stabile şi eficiente în interesul cetăţeanului român, în forţa şi tăria de a face faţă presiunilor interne şi externe ale grupurilor de presiune ostile intereselor României, militarii rezervişti s-au alăturat încă de la constituire eforturilor acestei construcţii politice pentru coagularea şi unirea tuturor energiilor pozitive din societatea românească, capabile să înfăptuiască marea schimbare.
          Convinşi fiind de bunele dumneavoastră intenţii pentru repararea cât mai grabnică a nedreptăţilor comise de către guvernările Băsescu – Boc – Ungureanu categoriei socio-profesionale a militarilor, dar şi a altor categorii de cetăţeni, dorim să vă aducem în atenţie câteva dintre frământările noastre, legate de reformele pe care urmează să le implementaţi în instituţiile fundamentale ale statului, în administraţia centrală şi locală şi, nu în ultimul rând în societatea românească.
          Armata ca instituţie fundamentală a statului de drept trebuie să rămână apolitică şi echidistantă faţă de forţele politice din societate, promovările şi avansările în funcţie şi grad a militarilor făcându-se numai pe baza competenţei profesionale şi a meritelor şi nu pe bază de clientelism şi recomandare de partid.
          Forţa şi tăria unei armate constă în competenţa, profesionalismul şi motivarea corpului de cadre, iar pentru aceasta trebuie ca urgent să se pună capăt practicilor de intrare în sistem pe filiera „indirectă” şi a promovărilor pe bază de relaţii, în afara regulilor şi legilor în vigoare.
          Politizarea corpului de cadre şi a instituţiei în ansamblul ei constituie o gravă eroare, cu implicaţii şi consecinţe asupra democraţiei şi a statului de drept, precum şi alterarea imaginii şi relaţiilor armatei române cu celelalte armate ale statelor membre NATO şi UE.
     Conducerea armatei române trebuie încredinţată prin decizie politică unei personalităţi capabilă să înţeleagă rolul şi menirea acestei verigi importante a statului de drept, în măsură să asigure climatul şi condiţiile unei bune funcţionări a instituţiei, bun comunicator în plan intern, dar şi extern, o elită autentică a societăţii care să se impună prin pregătire profesională, patriotism, moralitate şi erudiţie.
          Simbol al statalităţii, armata se bucură de cea mai mare încredere în rândul societăţii şi pentru aceasta ea trebuie să fie condusă de către o personalitate politică credibilă şi apreciată de români şi nu de către „clienţi de partid” şi „traseişti politici” care îşi negociază obţinerea funcţiei după „reguli” şi „principii” străine onoarei şi demnităţii oricărui militar.
          Din respect pentru militarii cinstiţi şi oneşti ai acestei ţări, dar mai ales pentru prestigiul armatei, vă rugăm, domnule preşedinte, ca în viitorul guvern al României, să nominalizaţi şi să susţineţi la conducerea Ministerului Apărării Naţionale o personalitate politică în măsură să se ridice la nivelul instituţiei pe care o va administra, capabilă să înţeleagă şi continue reformele începute de către actualul ministru, dar şi să întreprindă şi implementeze altele noi, în aşa fel încât armata să devină cu adevărat profesionistă, un garant al democraţiei şi statului naţional unitar, partener credibil al armatelor din NATO şi UE.
          Dacă însă va fi nominalizată în fruntea M.Ap.N. o persoană mediocră, semidoctă şi aservită unor interese ostile instituţiei pe care o va conduce, veţi da încă o lovitură corpului de cadre în activitate şi din rezervă, contribuind astfel la slăbirea încrederii acestora în factorul politic responsabil de buna administrare a treburilor ţării.
          În schimb, dacă veţi înţelege mesajul nostru şi veţi ţine cont cu adevărat de interesele instituţiei militare, veţi contribui la întărirea unităţii corpului de cadre şi, implicit, la întărirea armatei române.
          Asigurându-vă încă o dată de întreaga noastră disponibilitate şi de întregul nostru sprijin, convinşi fiind că electoratul român vă va acorda încrederea şi votul, aşteptăm ziua schimbării în care adevărul va lua locul minciunii, profesionalismul imposturii, iar dreptatea abuzului.


            PREŞEDINTELE                                                 PREŞEDINTELE                    
FILIALEI S.C.M.D CRAIOVA          ASOCIAŢIEI MILITARILOR „PROCONCORDIA”
Col.(r)                                                   Col.(r)

            Ioan Mişu NAON                                 George LUNGU

luni, 26 noiembrie 2012

Ghici, ghicitoarea mea!

   Cine este Moș Teacă?
(în urma conferinței de presă a președintelui din data de 26.11.2012)



  Considerăm că exprimarea nefericită a comandantului suprem este un atentat la onoarea și demnitatea întregului corp de cadre militare active și în rezervă prin jignirea adusă Ministrului Apărării Naționale.
   Lăsăm la latitudinea dumneavoastră de a-l găsi pe adevăratul ,,Moș Teacă”.

     Nu prea este bine domnule Preshe! 

     Comitetul Director al AMP 

miercuri, 21 noiembrie 2012

In atentia membrilor Asociaţiei


      Asociaţia Militarilor "Proconcordia" Craiova vine în sprijinul membrilor săi. Pentru cei care doresc să benificieze de avantajele CRAICAD va prezentăm oferta firmei.
   Înscrierile pentru membrii, se fac la sediul Asociaţiei Militarilor "Proconcordia" din str. Fraţii Buzeşti nr. 24, începând cu data de 20.11.2012. 



Iar actele necesare sunt acestea:


luni, 12 noiembrie 2012

La multi ani Cercetasilor Militari!


Ziua elitei Armatei: cercetaşii militari

      Azi, 12 noiembrie 2012, se împlinesc  153 de ani de când la 12 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Ordinul de Zi nr.83, a semnat actul de constituire a „Secţiei a II-a” din cadrul „Corpului de Stat Major General”, ca prim element organizat al cercetarii Armatei române. Această zi se constituie ca un moment de sinteză a faptelor ce situează structurile, unităţile şi subunităţile de cercetare în elita Forţelor Armate. Este clipa de meritată sărbatoare pentru cercetaşi, care de-a lungul anilor au construit edificiul unor structuri capabile să-şi îndeplinească misiunile specifice la nivelul celor mai exigente cerinţe.
      Efortul neprecupeţit, planificarea judicioasă, coordonarea eficientă şi profesionalismul cercetaşilor în desfăşurarea activităţilor şi a acţiunilor specifice sunt fundamentele realizărilor care scriu istoria cercetării.
      Vremurile au trecut, cercetarea şi-a făcut din plin datoria în cele 3 mari conflagraţii în care Armata României a fost implicată, Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial şi Cel De Al Doilea, dovedind în faţa istoriei cu fapte şi jertfe devotamentul profesioniştilor armei. Transformările continue la care este supusă Armata a afectat şi cercetarea. Reducererii drastice a efectivelor i-a urmat lărgirea paletei de misiuni specifice. Dar cerecetarea s-a achitat cu brio de ele.
     Aderarea Romaniei la NATO şi profundele transformări ale Armatei României au marcat şi specialitatea militară –Cercetare. Contextul actual de securitate reprezintă pentru cercetaşi , o provocare în plan conceptul şi acţional. În acest sens, a fost necesar să se reformuleze principiile, direcţiile de acţiune, modalităţile şi procedurile acţionale ce ţin de domeniul cercetării.
    În cadrul armelor şi specialităţilor militare, cercetaşii întruchipează şi pun în beneficiul acesteia cele mai alese însuşiri morale şi calităţi profesionale. Cercetaşii sunt discreţi, vigilenţi şi invizibili, profesionişti deosebiţi, antrenaţi să culeagă şi să furnizeze oportun date şi informaţii, în orice condiţii de teren şi climă, capabili să coboare din înaltul cerului sau în adâncul apelor. Cercetaşii sunt pregătiţi permanent şi apţi în orice moment pentru misiunile „oriunde-oricând”.

LA MULȚI, FRUMOȘI ȘI SĂNĂTOȘI, ANI !

Biroul Operativ al Filialei 1 Craiova

joi, 8 noiembrie 2012

Sf. Mihail si Gavril



      Comitetul Director al AMP ureaza tuturor celor care azi isi sarbatoresc onomastica precum si intregii familii multa sanatate, fericire, noroc si implinirea tuturor dorintelor!

       La multi ani!

       Comitetul Director al AMP



luni, 5 noiembrie 2012

Apel Umanitar


      Plt.adj.șef (r) Șandru C-tin Dan, are nevoie urgentă de sânge pentru operația la care va fi supus în scurt timp.      
      Doritorii sunt rugați să se prezinte la Centrul de Recoltare Sanguină al Spitalului Clinic de Urgență Craiova, menționând că sângele este necesar colegului nostru Plt.adj.șef (r) Șandru C-tin Dan, aflat internat în Clinica de Chirurgie II, etajul 6, salonul 608. 
      Donatorii sunt rugați să nu mănânce și să nu consume băuturi alcoolice înainte de recoltare.


Telefon de contact:
0766.33.91.90 - Plt.adj.(r) Ion C-tin Gheorghiță

Comitetul director al AMP

miercuri, 24 octombrie 2012

Onoare Armatei Române




  


   Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Ministerului Apărării Naţionale, Asociaţia Militarilor "Proconcordia" Craiova a SCMD, urează tuturor militarilor activi şi în rezervă (retragere) împliniri profesionale şi multă sănătate.
      Să nu uităm că la data de 25 octombrie 1944 la Carei militarii români au eliberat ultima brazdă de pământ românesc.
      Cinste eroilor militari căzuţi la datorie, urmaşilor lor de atunci şi până acum au luptat şi luptă pentru onoarea şi demnitatea de militar.
      La mulţi cu sănătate!

      Comitetul Director AMP



marți, 23 octombrie 2012

Comunicat



  Nr. ____ din________2012                                                              Exemplar nr. __

Către,
CONSILIUL NAȚIONAL AL SOCIETĂȚII CIVILE (C.N.S.C.)
În atenția Domnului Col.(r.) Mircea DOGARU

Asociația Militarilor „PROCONCORDIA”, este constituită ca persoană juridică română de drept privat, nonguvernamentală, nonpartizană, non-profit şi independentă, cu activitate de educaţie civică şi apărare a drepturilor omului, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii şi a Legii 540/27.09.2002.
Conform obiectivelor si principiilor statutare ale A.M. ”PROCONCORDIA”, pentru a se implica într-o formă sau alta, într-o asociere pe baza unui PROTOCOL, cu alte organizații şi asociaţii ale căror obiective coincid cu obiectivele asociației noastre, solicităm următoarele informații:
1. CNSC, are personalitate juridică, când a fost constituit, ce patrimoniu are şi sursele de finanţare?
2. Care este structura si organele de conducere ale CNSC?
3. Au fost semnate protocoale de colaborare, (adeziune) la CNSC și de către alte ONG-uri, asociații etc.?
                    4. Care este Strategia CNSC de implicare în viața politică, economică și socială a României? – Ce reprezintă „A TREIA FORȚĂ” ? Este o construcţie politică?
         
          Având în vedere faptul că A.M. PROCONCORDIA este ONG care militează alături de alte organizații și asociații pentru apărarea drepturilor omului cu respectarea legislației naţionale şi internaţionale în vigoare, recomandă CNSC o formulă juridică (legală) de colaborare.
          Până la rezolvarea problemelor legale ale CNSC, Asociația Militarilor „PROCONCORDIA”, se consideră dezafiliată din CNSC și nu-și asumă participarea membrilor săi la activitățile acestei structuri.
          În condiţiile în care vom primi conţinutul PROTOCOLULUI de colaborare, acesta va fi supus dezbaterii şi aprobării în cadrul Adunării Generale A.M. PROCONCORDIA, conform prevederilor statutare.
         
                    PRESEDINTELE AMP CRAIOVA
                    COL.(r.)

                                       George LUNGU

joi, 18 octombrie 2012

Manifestări dedicate Zilei Armatei


Manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României la Craiova


       Membrii asociației, simpatizanții, cât și familiile acestora sunt asteptați în număr cât mai mare la activitățile organizate de către Garnizoana Craiova  în perioada 18 – 25 octombrie 2012 în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României din data de 25 octombrie 2012 astfel:
       1. Ziua Armatei în şcoli (prezentarea misiunilor militarilor craioveni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, expoziţie foto cu tematică militară, prezentarea ofertei educaţionale a colegiilor militare, institutelor militare şi a centrelor de instruire pentru soldaţi gradaţi profesionişti, organizarea de activităţi interactive etc.)
- Grupul Şcolar „George BIBESCU”, str. C-tin Brâncoveanu, nr.101 – joi, 18.10.2012, orele 13.00 – 15.00 (Prezintă militarii Batalionului 26 Infanterie alături de reprezentanţi ai Biroului de Informare Recrutare din Craiova);
- Colegiul „Ştefan ODOBLEJA”, str. Electroputere, nr. 21 – vineri, 19.10.2012, orele 11.30 – 14.30 (Prezintă militarii Batalionului 26 Infanterie alături de reprezentanţi ai Biroului de Informare Recrutare din Craiova);
- Colegiul Tehnic Energetic, str. Amaradia, nr. 59 - marţi, 23.10.2012, orele 09.00 -11.00 (Prezintă militarii Batalionului Instrucţie Comunicaţii şi Informatică din Craiova).
      2. Ziua Porţilor Deschise la comandamentul Brigăzii 2 Infanterie „ROVINE” din Craiova, str. Amaradia, nr. 48, marţi, 23 octombrie, orele 10.00 – 15.00. În cadrul evenimentului dedicat tuturor cetăţenilor craioveni, vor putea fi vizionate standuri de tehnică militară din dotarea marii unităţi, spaţiile de lucru, exerciţii demonstrative etc. 
        3. Simpozion „25 octombrie – Ziua Armatei României” la Cercul Militar din Craiova, str. Tabaci, nr. 2, miercuri 24 octombrie, orele 10.00 – 11.00. La acest eveniment participă istorici, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, oficialităţi ale administraţiei publice locale, elevi. 
   4. Ceremonial militar-religios la Monumentul Eroilor Români din cimitirul Sineasca, joi 25 octombrie, orele 10.00 -11.00. La acest eveniment participă cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, oficialităţi ale administraţiei publice locale.
        5. Depunerea Jurământului Militar de către o nouă serie de 43 soldaţi gradaţi profesionişti la Batalionul de Instrucţie Comunicaţii şi Informatică “FRAŢII BUZEŞTI”, str. Vasile Alecsandri, nr. 91, joi, 25.10.2012, orele 11.30 – 15.30. În continuarea evenimentului în unitatea craioveană se va desfăşura şi Ziua Porţilor Deschise unde vor putea fi vizionate standuri cu tehnică militară, spaţiile de lucru etc. La acest eveniment participă cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, oficialităţi ale administraţiei publice locale, familiile militarilor, elevi etc. 
      6. Procesiune religioasă de Sfântul Dumitru organizată de Mitropolia Olteniei în colaborare cu Garnizoana Craiova, joi 25 octombrie, orelel 18.30 – 19.30. Traseul Catedrala Sfântul Dumitru – Hotel Militar – Restaurant Craiova – Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – Calea Bucureşti – Primăria Municipiului Craiova – Prefectură (în spate) – Biserica Sfântul Ilie.


       Comitetul de conducere

             

marți, 9 octombrie 2012

Interviu cu Ministrul Apărării Naţionale


Interviu cu Ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu
9 octombrie 2012   Scris de Marin Neacsu
Corneliu Dobriţoiu: La MApN am vrut să fac ceva pentru haina şi demnitatea militară
        • Cine desconsideră MORALUL ARMATEI, merită să fie pus în fruntea unei unităţi demoralizate şi trimis pe câmpul de luptă. • Degeaba ai zece avioane noi-nouţe dacă nu îţi poţi permite să le ridici în aer şi le foloseşti doar pe pliantele de reprezentare sau le scoţi din hangar doar la vizite sau zile festive. • Armata trebuie să fie echipată, înzestrată, dotată, instruită, pregătită în permanenţă, ca şi cum a doua zi ar trebui să plece la luptă. • Să nu credeţi că nu ştiu că militarii noştri din teatrele de operaţii merg în PX-urile aliaţilor şi îşi cumpără pe banii proprii accesorii şi echipamente care le sunt necesare pentru îndeplinirea misiunii şi pe care noi ca stat ar fi trebuit să le asigurăm. Este trist, este jenant, este, dacă vreţi, revoltător. • Regret faptul că domnul Ioan Rus a raportat nişte date false vizavi de necesarul de fonduri pentru revenirea pensiilor poliţiştilor la nivelul celor din 2010 pentru cei cărora le-au fost diminuate.
-              Bună ziua domnule ministru, ne revedem la un fel de bilanţ, promis în urmă cu câteva luni. Nu pot să nu constat disponibilitatea şi  consecvenţa cu care vă ţineţi promisiunile. Mai este o lună şi se intră în campanie pentru alegerile parlamentare şi e momentul unei mici analize.
    1.  Reporter: Am să vă întreb pentru început cum vi s-au părut aceste luni şi dacă au fost mai grele sau mai uşoare decât v-aţi aşteptat.
Corneliu Dobriţoiu: Bună ziua, regret că nu s-a putut mai devreme, dar e bine acum, când tolba s-a mai umplut. Întotdeauna îmi ţin promisiunile mai ales cele făcute în nume personal, când nu sunt influenţate de alţi factori.
            Aceste luni fost cele mai grele luni din viaţa mea pentru că nu mă aşteptam să găsesc instituţia într-o asemenea stare, cu un buget  prăbuşit. Când vorbim de un buget prăbuşit vorbim de condiţiile în care în ultimii 4 ani fostele guvernări au decis să acorde un procent minim Ministerului Apărării, pentru a satisface unele interese şi proiecte clientelare şi nu mai exemplific acum cazurile, sunt binecunoscute patinoarele, telegondolele, terenurile de fotbal în pantă. Banii aceştia au fost luaţi de la buget şi probabil cineva se aştepta ca după subfinanţarea aceasta, instituţia să meargă cu motoarele duduind şi să-şi îndeplinească misiunile  ca în condiţiile unui buget corespunzător. Mai mult, e o problemă de mentalitate: oamenilor le este frică să spună care este situaţia reală din structurile pe care le conduc. Ei nu vor spune niciodată, „nu pot să-mi îndeplinesc misiunea”. Prin logica bunului simţ, cu banii pe care îi primesc eu pot să-mi îndeplinesc misiunea doar  de  cât îmi dai pentru că asta înseamnă folosirea tehnicii, înseamnă combustibili şi înseamnă apoi întreţinerea sau repararea acesteia. Capacitatea operaţională a unităţilor noastre a fost  foarte puternic afectată de ”halucinanta” viziune de bugetare a instituţiei apărării.
Pe de altă parte cheltuielile de personal au crescut odată cu revenirea în tranşe a salariilor bugetarilor către nivelul de dinainte de reducere, ca şi repararea nedreptăţilor făcute pensionarilor fie prin reducerea pensiei fie prin reţinerea nejustificată a contribuţiei la asigurările de sănătate. Cine crede că pensionarii militari sunt simpli pensionari face o mare greşeală. Aceştia reprezintă rezerva armatei, ei figurează încă în statele de război, contăm pe ei, şi Doamne fereşte să fie nevoie să apelăm la serviciile lor, în sensul că sperăm să nu fie nevoie niciodată, dar gândiţi-vă ce s-ar întâmpla să chemi la război oameni care din punct de vedere moral, psihic nu sunt la randamentul maxim. Cine desconsideră moralul armatei, merită să fie pus în fruntea unei unităţi demoralizate şi trimis pe câmpul de luptă. Aceşti oameni se simt încă obligaţi faţă de armată, pentru ei datoria nu s-a încheiat odată cu trecerea în rezervă, educaţia şi sentimentul datoriei nu le permite aşa ceva. Dar datorită loviturilor primite în ultimii ani, spiritul de corp a fost şi el afectat atât în armata de rezervă cât şi în cea activă. Armata şi instituţiile componente ale sistemului naţional de apărare sunt singurele structuri unde se face periodic o analiză a stării moralului la cei activi. La rezervişti aproape nu mai este nevoie, se vede din acţiunile şi cererile –îndreptăţite – ale asociaţiilor acestora. Cu toate astea, din când în când particip la adunări ale rezerviştilor, în diferite garnizoane, pentru a afla în mod direct care este atitudinea acestora şi să îmi fac o ideea supra modului în care ministerul, ţara pot conta pe aportul lor. Să nu uităm că situația rezerviștilor și modul în care aceștia sunt tratați de noi acum, este un indicator și un barometru care arată celor activi ce îi așteaptă. Lovind, deci, în rezerviști, practic lovim în toată armata, fie ea activă sau în rezervă pentru că, parafrazând un  dicton arhicunoscut, se poate spune că activii de azi sunt rezerviștii de mâine, dar și că rezerviștii de azi pot deveni activi mâine. Cine face diferență între ei, nu știe ce înseamnă armata.
            2. R: Ce aţi făcut din ceea ce v-aţi propus, cum staţi cu planul personal, cât la sută e îndeplinit?
CD: Sunt unele realizări, dar ele pălesc în fața nevoilor și problemelor pe care le avem de rezolvat, cele mai multe de ordin financiar sau legate de buget. Pe de o parte, am reușit să promovăm niște atitudini pro-active pentru cunoașterea obligațiilor pe care oamenii le au față de sistemul bancar vizavi de împrumuturi: acordăm consiliere pentru cei care au greutăți în sfera împrumuturilor, vrem să lansăm un program care să contribuie la creșterea calității vieții – a fost popularizat și pe site-ul ministerului un program de cooperare cu furnizori, care să ofere cu discount comercial produse şi servicii personalului militar – și derulăm discuții cu sistemul bancar pentru a obține unele condiții preferențiale pentru personalul armatei. Mi se pare normal să încercăm să îi ajutăm astfel, având în vedere situația financiară națională și internaţională.
Am reușit să eliminăm şi unele cutume vechi. Am restrâns astfel activitatea comandamentului logistic în așa fel încât acesta să se ocupe numai de problemele logistice operaționale și nu de probleme ce excedau aceste sarcini.
Am reușit să aducem pe masa guvernului problema pensionarilor militari.
Din altă perspectivă, cea operațională, având în vedere faptul că realitățile bugetare  actuale și  imediate nu sunt încurajatoare, ne gândim la obținerea unor fonduri suplimentare prin vânzarea infrastructurii în exces, nu neapărat a armatei ci din întreaga societate, iar sumele astfel obținute  să fie folosite în domeniile prioritare ale tuturor ministerelor din care înzestrarea armatei este una vizată.
O preocupare de frunte o va constitui creșterea calităților individuale ale  luptătorului iar acest deziderat nu se atinge cu bani puțini. Vrem să aducem armata, personalul militar la un nivel de pregătire și instruire dar și înzestrare  cât mai apropiat cel al militarilor țărilor NATO din pozițiile fruntașe.
Bănuiesc că sunteți la curent cu eforturile pe care le facem pentru îndeplinirea datoriilor ce ne revin în ceea ce privește misiunea de poliție a spațiului aerian românesc. Aici provocările sunt foarte mari, dar încercăm să recuperăm ce nu au făcut alții în 4 ani. Sub acest aspect eram într-o situație foarte jenantă față de aliați. Printr-o cerere de ofertă, solicitasem partenerului american un set de avioane F-16 pentru a acoperi o perioadă de tranziție  de 10-20 de ani până am fi putut avea acces la avioane de generația a 5-a. Guvernul precedent, după ce a făcut cererea a lăsat lucrurile în coadă de pește sau mai bine zis le-a abandonat. Situația era nu numai jenantă dar și deosebit de dificilă, pentru că dacă mai întârziam pierdeam trenul și rămâneam cu o categorie de forță în aer, la figurat, nu la propriu. Da, este adevărat că au apărut și discuțiile legate de variantele Grippen și Eurofighter, ale căror oferte erau poate tentante, dar aveau o mică problemă legată atât de școlarizarea și instruirea piloților, cât și o altă problemă, pe cât de simplă, pe atât de spinoasă. F-16, ca și viitoarele F-35, sunt ca și MIG-urile noastre –  avioane cu un singur motor. Eurofighter, spre exemplu, este un avion bimotor. Luând în calcul necesarul de ore de zbor și consumul de carburanți ridicat pentru unele variante europene, costurile ar fi fost mult mai mari și nu ni le putem permite în perioada următoare. Este simplu, dureros de simplu. Încercați să vă puneți în situația unui cumpărător care nu are bani să cumpere o mașină nouă, ci numai una la mâna a doua. Vine la el un dealer care îi propune o mașină nouă ultimul tip, pe un preț convenabil, poate chiar gratis și cu asigurările plătite pe câțiva ani, și cu garanție gratuită 5 ani. La prima vedere, oferta este de nerefuzat, dar omul se uită întâmplător la consum și realizează că, dacă o cumpără, o va ține în fața casei pentru că îl omoară prețul carburantului și întreținerea. Cu alte cuvinte, nu dai pe mașină cât dai pe benzină. În această situație, având în vedere perspectivele pieței, necesitățile operative, nevoile de infrastructură portuară  în cazul celorlalte variante, posibilitățile financiare ale țării, varianta aleasă este singura pe care ne-o putem permite acum și în perspectivă. Vă pot spune ca cifre, că aparatele F-16 pe care le vom lua de la portughezi au resursă de viață activă de 4-5000 de ore de zbor, ceea ce înseamnă cam 200 ore/aparat pe an, mult mai mult decât zburăm la ora actuală cu MIG-urile. Luați în calcul și faptul că armata plătește TVA-ul pentru combustibilul folosit, în timp ce unii transportatori civili deduc această taxă de la prețul combustibilului. Noi  la ora actuală realizăm o cincime din numărul de ore de zbor planificat, din motive financiare. Dacă am fi  luat un avion bimotor, de exemplu, numărul de ore de zbor pe care ni-l puteam permite financiar s-ar fi înjumătățit. Or, asta nu ar fi însemnat capacitate operativă. Degeaba ai zece avioane noi-nouțe dacă nu îți poți permite să le ridici în aer și le folosești doar pe pliantele de reprezentare sau le scoți din hangar doar la vizite sau zile festive.
            O altă realizare este faptul că am reușit să depășim chiar și așteptările partenerului american în ceea ce privește acordurile tehnice legate de scutul antirachetă. Iar acest lucru s-a realizat într-o perioadă plină de frământări interne și externe, de complicații politice, de concentrare pe direcții multiple, în condițiile în care alt stat partener european a  dat înapoi. Având în vedere situația actuală, realizarea este cu atât mai importantă, pentru partenerul strategic dar și pentru noi, cu cât până acum, ca și în cazul avioanelor, totul se rezumase la promisiuni. Noi, în acest timp scurt plin de probleme destul de spinoase, am oferit fapte, nu vorbe. Sub acest aspect, poate cineva cu atribuțiuni constituționale specifice, ar trebui să își asume răspunderea politică pentru starea în care se găsește armata și apărarea țării la ora actuală.
3.R: Aţi început un proiect de lege a pensiilor militare. În ce stadiu se află, cum au colaborat celelalte instituţii, inclusiv asociaţiile rezerviştilor, şi când credeţi că va fi gata. Sunt şanse să vadă lumina zilei până la viitoarele alegeri?
C.D: Așa cum am promis, am oprit jefuirea pensionarilor, printr-un memorandum care a pus capăt procesului de reținere a unor sume ce urmau a li se impune pentru anul 2011. Am avut, în acelaşi timp, discuții în vederea readucerii pensiilor diminuate prin revizuire la nivelul anului 2010, dar aici am fost opriți de un fapt pe care nu știu cum să îl calific. După cum știți, la MApN identificasem de acum câteva luni resursele finanțării acestui proces, dar au fost probleme la Interne, unde ministrul de atunci, Ioan Rus, a informat în Guvern că sumele necesare s-ar ridica la 300 milioane Euro, sumă pe care, cu toate eforturile, bugetul statului nu o putea acoperi. Nu pot învinui pe cineva de rea-voință, dar acum, după rectificare și reluarea calculelor, suma necesară este infinit mai mică și, mai mult, este chiar identificată. Inițiativa noastră, de a lucra împreună cu specialişti din Sistemul Național de Apărare la proiectele legii pensiilor și altor legi specifice, a dus la consultări și revederi ale calculelor. Astfel, actualul ministru de interne, domnul Dușa, a ajuns la o cifră cu totul diferită: suma necesară pentru aducerea pensiilor respective la nivelul lui 2010 era, de fapt, de 9 milioane de lei, nu 300 milioane Euro.
4.R: Legat tot de rezervişti, aveţi veşti bune privind recuperarea sumelor pentru cei cărora le-au scăzut pensiile prin recalculare sau revenirea la pensiile din Decembrie 2010?
C.D: Intenționăm să promovăm un act normativ în următoarele două săptămâni prin care să rezolvăm mult discutata și disputata problemă a pensiilor diminuate în urma revizuirii, în sensul revenirii la cuantumul  din decembrie 2010. Dar va trebui să găsim soluții să dăm înapoi oamenilor ceea ce li s-a luat în mod abuziv, chiar dacă o vom face în tranșe lunare, dacă nu există sume disponibile pentru acordarea acestor sume în totalitate, într-o singură tranșă. Asta se va face abia în anul care vine. Cu toată bunăvoința, nu există posibilitatea acum. Acelaşi proiect va include  şi un punct referitor la capitolul  4 al  Legii 329.
            5.R: Cum stăm cu echiparea, dotarea şi drepturile militarilor din teatrele de operaţii? Întrebarea ar putea suna deplasată având în vedere perspectiva retragerii trupelor din Afganistan,dar să nu uităm că armata are nevoie de dotare în permanență și misiunea principală este apărarea teritoriului, iar dotarea trebuie să fie aceeași.
CD: Ați pus degetul pe rană. Guvernele precedente au scăzut dramatic bugetul apărării, în condițiile în care temperatura politico-militară internațională este în continuă creștere. Această anomalie este de neexplicat și poate o altă justiție, a altui stat, ar fi taxat acest gest foarte drastic, mergând până la subminarea capacității de apărare a țării. Pentru unii, armata înseamnă defilare, urale, onoruri, grade, retragere cu torțe, ceva frumos de privit și atât. Mulți, însă, uită un lucru, și aici vreau să transmit un mesaj tuturor celor care își pun întrebarea ce vor și militarii ăștia, că doar nu e război să ceară bani: Armata trebuie să fie echipată, înzestrată, dotată, instruită, pregătită în permanență, ca și cum a doua zi ar trebui să plece la luptă. Asta înseamnă o armată pregătită pentru apărare. Până și pompierii, despre care se spune că acționează numai atunci când arde, sunt pregătiți în orice moment al zilei pentru a interveni la timp cu toată capacitățile. Lipsa intervenției sau întârzierea duc la pierderea de vieți omenești si pagube materiale. Luaţi exemplul ultimului incendiu din Capitală, atât de mediatizat. Degeaba au venit unele maşini de pompieri în 15 minute dacă nu erau echipate pentru a ajunge la etajele superioare. Prezenţa nu e suficientă, mai e nevoie şi de dotare. Vă dați seama ce înseamnă lipsa de pregătire și dotare a unei armate care trebuie să intervină în câteva ore poate? Nu înseamnă un apartament ars, ci o țară ocupată sau distrusă. Pentru armată arde mereu, dar nu se vede flacăra. Când ai văzut-o,e prea târziu. De asta spun: nu ne putem juca cu bugetul apărării. Momentele de criză pot diminua bugetul, dar există niște limite sub care nu se poate trece. Alte state fac evaluări periodice prin care ajustează atât bugetul armatei  la nevoile momentului, cât și efectivele la posibilitățile bugetului.
Revenind la militarii din teatrele de operații, unde încă nu am ajuns, dar mi-am propus să mă duc în perioada imediat următoare, să nu credeți că nu știu că militarii noștri merg în PX-urile aliaților și își cumpără pe banii proprii accesorii și echipamente care le sunt necesare pentru îndeplinirea misiunii și pe care noi ca stat ar fi trebuit să le asigurăm. Este trist,este jenant, este, dacă vreți, revoltător. Iar unii spun că se duc acolo să se îmbogățească. Până acum nu am putut ajunge în teatrul de operaţii din Afganistan, timpul a fost scurt, apoi au fost impuse restricțiile de zbor de pe timpul verii, dar intenționez să ajung  acolo cât de curând.
Corneliu Dobriţoiu: La MApN am vrut să fac ceva pentru haina şi demnitatea militară
• Cine desconsideră MORALUL ARMATEI, merită să fie pus în fruntea unei unităţi demoralizate şi trimis pe câmpul de luptă. • Degeaba ai zece avioane noi-nouţe dacă nu îţi poţi permite să le ridici în aer şi le foloseşti doar pe pliantele de reprezentare sau le scoţi din hangar doar la vizite sau zile festive. • Armata trebuie să fie echipată, înzestrată, dotată, instruită, pregătită în permanenţă, ca şi cum a doua zi ar trebui să plece la luptă. • Să nu credeţi că nu ştiu că militarii noştri din teatrele de operaţii merg în PX-urile aliaţilor şi îşi cumpără pe banii proprii accesorii şi echipamente care le sunt necesare pentru îndeplinirea misiunii şi pe care noi ca stat ar fi trebuit să le asigurăm. Este trist, este jenant, este, dacă vreţi, revoltător. • Regret faptul că domnul Ioan Rus a raportat nişte date false vizavi de necesarul de fonduri pentru revenirea pensiilor poliţiştilor la nivelul celor din 2010 pentru cei cărora le-au fost diminuate.
A consemnat
Neacşu Marin
Interviu acordat ziarului “Radical de Dolj”

luni, 8 octombrie 2012

Comunicat

        Solicităm membrilor Asociației Militarilor Proconcordia (membrilor fondatori, în special) să comunice în timpul cât mai scurt (15.10.2012) pe adresa de e-mail a AMP amproconcordia@gmail.com adresele personale de e-mail.
         Comunicarea între Comitetul Director și membrii va fi în timp oportun iar costurile de anunțare (prin telefon, SMS) vor fi foarte mult reduse.

          Președintele Asociației Militarilor                               
                          Proconcordia
          Col.(r)
                     George LUNGU


Adunarea Generala





SINTEZA


Adunării Generale a membrilor
Asociaţiei „Militarilor Proconcordia” Craiova din 18.09.2012



În conformitate cu art.27, aln.(2) din Statutul Asociaţiei, Adunarea Generală a fost legal constituită sa-u luat decizii legale.
Lucrările au fost conduse de primvicepreşedintele Asociaţiei, domnul Dumitra Teodor care a propus următoarea Ordine de Zi:
1) Luarea la cunoştinţă de către Adunarea Generală a cererii de demisie din funcţia de Preşedinte al Asociaţiei şi membru în Consiliul Director a domnului Iliescu Dumitru;
2) Luarea la cunoştinţă de către Adunarea Generală  a cererii de demisie a domnului Şandru Constantin-Dan din funcţia de secretar al Asociaţiei;
3) Alegerea noului preşedinte al Asociaţiei, conform art.22, art. 26, art.27 şi art.30 din Statutul asociaţiei şi completarea cu noi membri a Consiliului Director;
4) Alegerea noului secretar al Asociaţiei;
5) Completarea numărului de membri ai Comitetului Director prin alegerea unui membru pe locul rămas vacant prin demisia domnului Iliescu Dumitru;
6) Prezentarea raportului privind activitatea desfăşurată de asociaţie de la înfiinţare şi până în prezent – raportor domnul Dumitra Teodor;
7) Prezentarea situaţiei financiar-contabile a Asociaţiei de la la înfiinţare şi până în prezent;
8) Modificarea:
                - art.14 din Statutul Asociaţiei în sensul că înscrierea în asociaţie numai este condiţionată de plata unei taxe de 25 de lei;
                - art. 18 din Statutul Asociaţiei în sensul că se abrogă litera „a” şi se modifică litera „b” în sensul că cotizaţia lunară ca membru al asociaţiei este de 2 lei şi va fi achitată semestrial;
                - art.31 în sensul că aliniatul 1 va avea următorul conţinut - „stabileşte şi aprobă cuantumul cotizaţiei lunare şi procentul dobânzilor anuale la împrumuturile acordate membrilor”;
                  - art. 44 din Statutul Asociaţiei în sensul că se abrogă punctul1;
                  - art. 45 din Statutul Asociaţiei în sensul că se abrogă punctul 1.
După prezentarea ordinii de zi aceasta a fost supusă la vot şi a fost aprobată în unanimitate.
De asemenea raportul de activitate al asociaţiei şi situaţia financiar-contabilă au fost aprobate fiecare în parte cu unanimitate de voturi.
S-a trecut apoi la alegerea noului Preşedinte al Asociaţiei. Au fost depuse două candidaturi: domnul Lungu George şi domnul Nuţă Adrian. În urma supunerii la vot şi după numărarea voturilor secret exprimate, a fost ales ca preşedinte al Asociaţiei domnul Lungu George cu un număr de 17 voturi pentru şi 2 voturi împotrivă.
S-a trecut la alegerea noului membru în Consiliul Director în persoana doamnei Marinescu Gabriela. În urma votului secret exprimat, doamna Marinescu Gabriela a fost aleasă în unanimitate.
Adunarea generală aprobă cererea de demisie a secretarului asociaţiei conform punctului 2 al Ordinii de Zi. S-a trecut la alegerea noului secretar. S-a depus o singură candidatură în persoana domnului Marinescu Gheorghe. În urma votului exprimat domnul Marinescu Gheorghe a fost ales în unanimitate.
După dezbaterea propunerilor la punctul 8 privind modificările la Statutul Asociaţiei, acestea au fost aprobate fiecare în parte cu unanimitate de voturi.
Lucrările Adunării Generale au fost închise la propunerea preşedintelui Asociaţiei.
                                                        
Preşedintele Asociaţiei
 „Militarilor Proconcordia” Craiova

                  George Lungu